fuglepinde
undersideslide1
undersideslide2
undersideslide3
 

Vores erfaring med juletræsdyrkning

Vi har gennem snart 20 års juletræsproduktion erfaret, at der kan være meget stor forskel på kvaliteten af nye træer. Når træerne er små 2-årige ser de alle fine ud, og man tænker hvorfor ikke bare tage dem koster 15 ører mindre. Det har vi så erfaret, at det ikke er pengene værd.

Knopbeskytter: Har du oplevet at komme ud til dine 2-4 årige juletræer og set at toppen mangles. Harer eller rådyr har spist toppen. Vi har gennem mange år sat knopbeskyttere på de små træer, der ikke er hegnet, og her oplever vi, at dyr ikke har spist topknop af juletræerne. De spiser måske knopper fra side grene, men det gør kun juletræerne slanke. Knopbeskytter sidder på træet fra det er helt lille til toppen er ca. 1,2m eller hvad man nu synes. Hvert år omkring fra aug. - nov. flyttes knopbeskytter op på det nye skud. Den sidder måske lidt løst på det nye skud, lige når den er flyttet, men knopbeskytteren trækker sig sammen over tid. 

Fuglepinde: Svend har udviklet fuglepinde til at sætte på juletræerne. Den kun af en del, andre typer af fuglepinde består af klemmer og pind. Fuglepinden beskytter det nye topskud i at brække af når en fugl lander på juletræet. Det er så meningen af fuglen i stedet skal lande på fuglepinden og toppen bevares. De første pinde var helt runde, men Svend fandt ud af at det var bedre at pinden var krydsformet. Fuglepindene kan sættes på træerne allerede først på året. Man kan vælge at lade dem sidde til næste år hvor de så bare flyttes op til den nye knop. Pinden sidder nok lidt løst, men den vil trække sig sammen over tid. Fuglepinden vil måske endda klemme lidt på stammen, så der ikke kommer så meget saft til toppen, hvorved toppen ikke bliver så lang.

Gødning af juletræer: Det blev anbefalet at gøde om foråret, men efter det blev gjort det,  forsvandt de små juletræer i ukrudt. Herefter valgte Svend kun at gøde efter sommerferien med det der gav farve til træerne.

Plantning af træer: Normalt når man planter juletræer er der 10 rækker og så 4m kørespor. Svend syntes at 4m var for bredt, så han har altid lavet kørespor der var 3m bredde. Det har dog nogle ulemper, da når træerne får en vis størrelse så gror grenene ud i kørespor og grenene bliver måske beskadiget eller køretøj bliver ridset. Det er helt klart en fordel at spor er 4m bredde, når der bruges pakkemaskine til at pakke juletærer på paller.

I en juletræskultur er der altid nogle træer der er "grimme". Når man går rundt med en køber er det altid de "grimme" træer der tiltrækker øjnene på køberne, så for at forbedre priserne skal disse fjernes. Vi har samlet dem i en stak til flis.

Når en juletræs kultur er blevet for høj, har vi solgt det til klip. Det har været en ok forretning, da vi ikke selv har skulle lave noget arbejde. Vi har fået klippet til håndbuketter. Fordelen er efterfølgende, at hvis træer er blevet til flis, så har der ikke været  så mange nåle i flisen.

Kraftvarmeværker ønsker helst ikke nåle i deres flis.

Alger på juletræer: Alger ses ofte på større juletræer eller der hvor træerne står for tætte sammen. Hvad gør man for at slippe af med dem? Svend har lavet forsøg med at sprøjte med let svovlblanding, andre har vi hørt om har højtryks-spulet træer med vand. Intet af det har været omkostningsfri. Så den bedste løsning indtil videre er at sørge for god afstand mellem træerne, og endda klippe de nederste grenkranse af for at få luft til kulturen.